Τα νέα μας

Η Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, ολοκληρώνοντας τον 16ο κύκλο μαθημάτων, θα παρουσιάσει τις εργασίες της, σε ανοιχτούς χώρους της πόλης των Χανίων.

Εργαστήριο 1: «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου
Εργαστήριο 2: «Γεύσεις», επτά αποσπάσματα από τη Γαλλική λογοτεχνία με αναφορές στο Φλωμπέρ, στην Κολέτ, στον Ανούιγ, στον Προύστ,  με κοινό τόπο τη γαστρονομία.

 
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Γιάννη Ρίτσου

Εννέα γυναίκες επί σκηνής ενσαρκώνουν διαδοχικά την ιστορία μιας ώριμης ηλικιακά γυναίκας, σε μία δραματοποίηση του σπουδαίου ποιήματος  του Γιάννη Ρίτσου. Η ηρωίδα έχει κλειστεί στο σπίτι, στον εαυτό της, στη μοναξιά των χρόνων που περνούν, σε μια υπερβατική αντίληψη των υλικών πραγμάτων. Στη διαδρομή του ποιήματος και κάτω από την μυστηριακή επήρεια του φεγγαριού, η γυναίκα ξεδιπλώνει την επιθυμία της να ζήσει, να απελευθερωθεί από τα οικειοθελή δεσμά του παρελθόντος, να αφεθεί στις χαρές του υλικού κόσμου, να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της και εν τέλει να βγει από το τσακισμένο της σπίτι αποτινάσσοντας τα δεσμά του φεγγαριού και τους φόβους που την κρατούν μακριά από τον εαυτό της και την ίδια τη ζωή.

Για τη διδασκαλία και παρουσίαση του έργου επιλέχθηκαν τεχνικές σωματικού θεάτρου και ομαδικής αφήγησης, ενώ η παράσταση πλαισιώνεται από ρετρό ελληνικά τραγούδια.

Διδασκαλία/ Σκηνοθεσία: Αθηνά Μαθιουδάκη

Παίζουν: Αργυρώ Γαλανάκη, Δέσποινα Γιανναράκη, Αποστολία Καραγιαννάκη-Γαλανάκη, Ευθαλία Παπαδάκη, Άννα Παπαλεξάτου, Εύα  Σιγανού, Ελπίδα Στεφανοπούλου, Μαριάνθη Τζουβαδάκη, Μαρία Φουντουλάκη.

Ρώσικος Στρατώνας - Δυτική Τάφρος
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, 21.00 & 22.00
Διάρκεια 30 λεπτά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με κάρτες εισόδου, που θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας, τηρώντας αυστηρά τον αριθμό των 50 καθήμενων θεατών ανά παράσταση. Η διάθεση θα γίνει από τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Νικ. Φωκά 5, για τις παραστάσεις της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» από την Δευτέρα 6/7 μέχρι και την Τετάρτη 8/7 9:00 - 14:30. Πληροφορίες τηλ. 28210-44256, 28210-23333

 

Γεύσεις

Γάμοι, βαφτίσια, μονομαχίες, κηδείες, απάτες, διπλωματικές υποθέσεις – τα πάντα αποτελούν πρόσχημα για ένα καλό δείπνο.
Ζαν Ανούιγ

Επτά αποσπάσματα από τη Γαλλική λογοτεχνία με αναφορές στο Φλωμπέρ, στην Κολέτ, στον Ανούιγ, στον Προύστ,  με κοινό τόπο τη γαστρονομία, μας ξεναγούν σε γευστικές αναπολήσεις αγαπημένων ή όχι προσώπων, στιγμών και γεγονότων. Η κουζίνα, η τραπεζαρία, η θάλασσα, η εξοχή και η έρημη πόλη, γίνονται ο καμβάς που οι μνήμες, τα πρόσωπα και οι γεύσεις θα προσθέσουν το αποτύπωμά τους για να συνθέσουμε τους ζωντανούς πίνακες που μας ορίζουν οι εμπνευστές τους.

Διδασκαλία Απόδοσης Κειμένων: Χρήστος Ραχιώτης
Διδασκαλία Κίνησης: Αγλαΐα Νάκα

Συμμετέχουν (με σειρά παρουσίασης των κειμένων):
Ελισάβετ Ιωαννικκείου «Το εστιατόριο – Η κοινωνία στο πιάτο μας», Κρίστοφ Ρίμπατ
Δέσποινα Τραχαλάκη «Η Δέκατη Μούσα – Φυσιολογία της Γεύσης», Ζαν Αντέλμ Μπριγιά Σαβαρέν
Σοφία Κοκολογιάννη «Το αμπέλι – Φύλακες και Παράδεισοι», Κολέτ
Γεωργία Κούνδουρου  «Μαντλέν – Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», Μαρσέλ Προύστ
Έρικα Γεωργακάκη  «Αναμνήσεις από τη ζωή με τη μητέρα – Το Βιβλίο της Μητέρας μου», Αλμπέρ Κοέν
Βασιλική Καλαμαρίδη - Ζανιδάκη  «Ο άρτος των Αγγέλων – Η Ξέφρενη Πορεία», Κριστιάν Μπομπέν
Ιωσηφίνα Παπαδερού  «Μισισιπής 1850 - Η κοινωνία στο πιάτο μας», Κρίστοφ Ρίμπατ
Ελισάβετ Ιωαννικκείου - Ζαν Ανούιγ
Δέσποινα Τραχαλάκη «Έρημοι Δρόμοι - Αισθηματική Αγωγή», Γκουστάβ Φλωμπέρ
Επίλογος (Ομαδικό) «Μεθύστε», Σαρλ Μπωντλαίρ

Πλατεία Υδραγωγείου, Σπλάντζια
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, 19:00
Διάρκεια 30 λεπτά

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με κάρτες εισόδου, που θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας, τηρώντας αυστηρά τον αριθμό των 50 καθήμενων θεατών ανά παράσταση. Η διάθεση θα γίνει από τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Νικ. Φωκά 5, για την παράσταση «Γεύσεις» από την Δευτέρα 13/7 μέχρι και την Τετάρτη 15/7 και ώρα 14:30. Πληροφορίες τηλ. 28210-44256, 28210-23333

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά τον Γιώργο Πετρουλάκη και το «Υδραγωγείο» για τη φιλοξενία
και την Κωνσταντίνα Γλυμιδάκη για την πολύτιμη βοήθειά της.