Μήνυμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή PDF Εκτύπωση E-mail

Όταν το 2000 μου ανατέθηκε η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεάτρου, μέσα στο μυαλό μου ήταν ξεκάθαροι οι άξονες που θα ακολουθούσα για να συμβάλλω στην ποιοτική αναβάθμιση αλλά και στην αξιοπιστία που θα έπρεπε να αποκτήσει το Θεάτρο Κρήτης. 
Ονειρευόμουνα ένα Θέατρο, δυνατό προς τα μέσα (γεωγραφικά όρια Κρήτης), αλλά και φημισμένο προς τα έξω (εκτός ορίων Κρήτης).

Θεωρούσα και θεωρώ σημαντικό για την πορεία του Θεάτρου τρεις πολύ βασικούς άξονες: το ρεπερτόριο, την ποιότητα των παραστάσεων και την αγαστή συνεργασία Διοικητικού Συμβουλίου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Μέσα από αυτό το τρίπτυχο ένα θέατρο μπορεί να καταξιωθεί στην πόλη του και στην ακτίνα δράσης του.

Ένα Δημοτικό Θέατρο δεν μπορεί να απουσιάζει, να αδιαφορεί με τις θεατρικές πρωτοβουλέις που το περιτριγυρίζουν (σχολικό θέατρο, ερασιτεχνική δημιουργία, παράλληλες θεατρόμορφες και όχι μόνο εκδηλώσεις).

Περιφερειακό Θέατρο που απλά και μόνο είναι εντάξει στις προγραμματικές του υποχρεώσεις, και δεν εισχωρεί στα σλάχνα των τοπικών κοινωνιών, για μένα, δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Και για να γίνω πιο σαφής.
Τα Περιφερειακά Θέατρα σαν μόνιμο στόχο θα πρέπει να έχουν:
α) Να επιτελούν μια σημαντική κοινωνική και παιδευτική αποστολή στην τοπική τους κοινωνία και όχι μόνο, ανάλογα με τον χαρακτήρα που έχουν.
β) Να μπορούν να αξιοποιήσουν, να αναζωογονήσουν και να προσανατολίσουν κυρίως τους νέους ανθρώπους σε γόνιμες για τους εαυτούς του κατευθύνσεις.
γ) Να προβάλλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και τέλος να έχουν ως το κέντρο της στόχευσής τους τον ίδιο τον άνθρωπο.

Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω ή αρκετά από αυτά έχουν υλοποιηθεί στα χρόνια της θητείας μου. Μένουν ακόμα πολλά που με τη συνεργασία και την αγάπη των πολλών μπορούν να κάνουν το Θέατρο Κρήτης να είναι πάντα ανθοφόρο και καρποφόρο.

Τελειώνοντας αυτό το σημείωμα-παρουσίαση της ταυτότητάς μου, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι τελευταίο που αφορά την προσωπική μου καλλιτεχνική ματιά.

Αναλαμβάνοντας την Καλλιτεχνική Διεύθυνση ξεκάθαρο ήταν στο μυαλό μου ότι: Δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ τη θέση αυτή για να καλύψω προσωπικές και καλλιτεχνικές ανεπάρκειες, που δόξα το Θεό είχα και έχω πάρα πολλές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣ 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 AERAKIS  FOTO