Ιστορικό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. PDF Εκτύπωση E-mail

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης (Ε.ΘΕ.Κ.) δια του Ημικρατικού Θεάτρου Κρήτης. Το 1973, ο Αλέξης Μινωτής με μια ομάδα Κρητών προικισμένων με ενθουσιασμό και διάθεση προσφοράς, καθιστά πραγματικότητα το όραμα για την ίδρυση ενός θεατρικού οργανισμού στην Κρήτη. Έτσι δημιουργείται η Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης με βασικό στόχο την αναβίωση του Κρητικού Θεάτρου της Αναγέννησης.

Πρώτη παράσταση της Ε.ΘΕ.Κ. ήταν η «Θυσία του Αβραάμ» του Β. Κορνάρου, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Αλέξη Μινωτή. Το όραμα ευδοκιμεί και η Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης αξιοποιεί τις δυνατότητες που της δίνει το ελληνικό έργο από τα τέλη του 19ου αιώνα ως και αυτό των ημερών μας. Ανεβάζει τα έργα : «Ερωτόκριτος», «Πανώρια» (ή ο Γύπαρης), «Ο Επόμενος», «Κούρος», «Ερωφίλη», «Φορτουνάτος». Παράλληλα πραγματοποιεί  και πολλές άλλες  πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες και στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης με τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, ομιλίες σε ολόκληρη την Κρήτη με θέμα κυρίως το Θέατρο καθώς και θεατρικά σεμινάρια.

Το 1978 η Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης μετεξελίχθη σε Ημικρατικό Θέατρο Κρήτης, το 1983 σε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Χανίων Κρήτης, συνεχίζοντας ενεργά την παρουσία αξιόλογων παραστάσεων για να καταλήξει από το 1986 στη σημερινή του μορφή.Σημαντικοί σταθμοί στη θεατρική δραστηριότητα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης ήταν οι παραστάσεις Μαξίμ Γκόρκι «Μικροαστοί», 1985, Τσέχωφ «Ο Γλάρος» 1985-86, Μ.Μπήαν «Ένας Όμηρος» 1986, Μ.Κορρέ «Επικίνδυνο παιχνίδι» 1987, Αγνώστου (κρητική κωμωδία) «Στάθης» 1988, Ι.Α.Τρωϊλλου «Ροδολίνος» 1990, Β.Κορνάρου «Η θυσία του Αβραάμ» 1991, Αριστοφάνη «Σφήκες» 1992, Ι.Κονδυλάκη «Ο Πατούχας» 1993 κ.α., στις οποίες συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Στα επιτεύγματα του Θεάτρου Κρήτης πρέπει να εγγραφεί και το Φεστιβάλ Αναγεννησιακού Θεάτρου Ρεθύμνης.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης από το 2000 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Μιχάλη Αεράκη και τη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, ξεκίνησε ελπιδοφόρα και με όραμα, μία νέα πορεία, παρουσιάζοντας αξιόλογες θεατρικές παραγωγές σε ολόκληρη την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Κύπρο, συμμετέχοντας σε μεγάλα Φεστιβάλ.

Σημαντικός σταθμός, οι παραστάσεις «Ερωτόκριτος» (2002), «Κατά φαντασίαν ασθενής» (2003), «Ερωφίλη» (2005), με τις οποίες συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών (ΗΡΩΔΕΙΟ), στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, με κορυφαία τη συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ με την παράσταση "Όρνιθες" (2012).

Το καλοκαίρι του 2007, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και την ανακήρυξη του 2007 ως  «Έτος Νίκου Καζαντζάκη», θεώρησε υποχρέωση να παρουσιάσει, σε μια επετειακή παράσταση τον «Καπετάν Μιχάλη», σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη. Η παράσταση εντάχθηκε σε μεγάλα φεστιβάλ της χώρας μας, παρουσιάστηκε στο ΗΡΩΔΕΙΟ, ενώ ταξίδεψε και στην Κύπρο.

Στις παράλληλες δραστηριότητες του Θεάτρου Κρήτης, εντάσσονται ένα πλήθος από εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να προβάλουν την πολιτιστική μας ταυτότητα και να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας να απολαμβάνουν το πολιτιστικό αγαθό, χωρίς περιορισμούς.

 • Έκθεση θεατρικής ενδυματολογίας στη μνήμη του Γιάννη Κύρου (2000)
 • Συμμετοχή στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (2002)
 • Διαλέξεις σε Λύκεια για την αξία και τα νοήματα του σύγχρονου θεάτρου (2004)
 • Ίδρυση Πειραματικής Ερασιτεχνικής Σκηνής (2004)
 • Παρουσίαση Πνευματικών Δημιουργών του τόπου (2004)
 • Παρουσίαση θεατρικών θρησκευτικών δρωμένων σε συνεργασία με την Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή, στους ιερούς χώρους της Εκκλησίας (2004)
 • Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στο ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ (2006)
 • Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στον ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ και στον ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ (2007)
 • Ίδρυση Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου (2007)
 • Τριήμερο αφιέρωμα μνήμης στο ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ (2009)
 • Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στο ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ (2010)
 • Ημερίδα με θέμα:"Πολιτισμός και Πολιτική στα σκαλοπάτια του 21ου αιώνα" (2010)
 • 15νθήμερο Αφιέρωμα στη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (Έκθεση φωτογραφίας-παρουσίαση οπτικού και ακουστικού υλικού) (2011)

Το 2003 ξεκίνησε μία διακρατική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μετάφρασης της Εθνικής Σκηνής της Ορλεάνης και του Υπουργείου Πολιτισμού με φορέα υλοποίησης το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και με αντικείμενο τη μετάφραση του «Ερωτόκριτου» στα Γαλλικά  Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 με την έκδοση του κειμένου του «Ερωτόκριτου» στα Γαλλικά.

Σημαντική είναι και η συμβολή των Μ.Μ.Ε. τοπικής αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας, όπως των Τηλεοπτικών Σταθμών ΑLPHA, ΑΝΤ1, STAR CHANNEL, των Εφημερίδων "ΤΑ ΝΕΑ", "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", της ΕΡΑ ΔΙΚΤΥΟ. Χορηγική στήριξη υπήρξε και υπάρχει από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. 
Σημαντική είναι επίσης και η ΧΡΥΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑ της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΝΕΚ LINES.