Τα νέα μας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2021

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ

Σήμερα 27 Μαρτίου 2021, Παγκόσμια ημέρα εορτασμού του Θεάτρου,με τις σκηνές κλειστές επί μήνες σε όλο τον κόσμο και τη θεατρική δραστηριότητα σε αναστολή, ερχόμαστε να διαπιστώσουμε πιο ηχηρά από ποτέ, πόσο αναγκαίο είναι το θέατρο -αυτή η κοινή ζωντανή εμπειρία που ενώνει σε έναν τόπο ηθοποιούς και θεατές. Το Θέατρο εκπολιτίζει,εμπνέει, ωθεί στη σύμπραξη και τη συνύπαρξη τις πιο δημιουργικές δυνάμεις, τείνει έναν καθρέφτη στην κοινωνία για να καθρεφτίσει πάνω του τα πάθη, τις ελπίδες, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες της. Το Θέατρο, δίνει στην πραγματική ζωή τη δυνατότητα να κάνει άλμα εις ύψος και να διαπραγματευτεί με τις ποιότητες του ονείρου. Το Θέατρο είναι γιατρός της ψυχής.

Ας ανοίξουμε πάλι τα Θέατρα, ας θεραπεύσουμε τις αναστατωμένες ψυχές μας.

Έφη Θεοδώρου

 

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου – Εορτασμός απο το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ)

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο, Ανατόλι Βασίλιεφ κ.ά.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είθισται να διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την
παράσταση της 27ης Μαρτίου. Φέτος το μήνυμα απεύθυνε η βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν.

 

Μήνυμα της Έλεν Μίρεν για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2021

«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τις ζωντανές παραστάσεις και πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται σε ένα επάγγελμα που ήταν ήδη επισφαλές. Ίσως αυτή η διαρκής ανασφάλεια να τους κατέστησε ικανότερους να επιβιώσουν αυτής της πανδημίας με εξυπνάδα και θάρρος.

Η φαντασία τους έχει ήδη μετουσιωθεί μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, αφηγούνται ο ένας στον άλλον ιστορίες. Η πανέμορφη κουλτούρα του θεάτρου θα ζει όσο παραμένουμε εδώ.

Η δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δε θα καταπνιγεί ποτέ και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι. Αδημονώ!»